Park­eringar och tillstånd

En kommunal parkering är till för alla. Läs på skyltarna var du får stå och vad det kostar. Är du rörelsehindrad eller har en funktionsnedsättning kan du söka särskilt tillstånd.

 

Från den 3 maj 2021 blir det ett nytt system för parkering. Läs mer på Stadens nya parkeringsmiljö

­I centrum får du parkera där det finns en parkering med en parkeringsskylt. På skylten står var du kan stå och vad det kostar. Utanför centrum får du stå på de kommunala gatorna i 24 timmar. Undantaget är om det finns en P-skylt som säger att parkering bara är tillåten mellan vissa klockslag. Privata företag, fastighetsägare och fastighets­bolag har också parkeringsplatser.

Du som är folkbokförd i Enköping och har mycket svårt att gå kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad. I vissa fall kan du få parkeringstillstånd även om du själv inte kör bil.

Har du verksamhet inom Enköping och behöver bilens utrustning på särskilda platser kan du ansöka om nyttoparkeringstillstånd.

Vanliga frågor

​I centrum innanför gatorna Östra Ringgatan, Västra Ringgatan, Ågatan och Tullgatan får du bara stå på anvisade platser. Se efter på parkeringsskyltarna vad som gäller där du vill stå. Utanför dessa gator är det fri parkering i 24 timmar.

Vi har städdagar på vissa gator då vi kan städa bort löv och skräp, skotta snö, sanda och rengöra gatubrunnar.

De gator som får städdag och parkeringsförbud mellan 1 november och 30 april är:

  • Tullgatan, Malmgrensgatan, Sämskarbogatan - tisdagar: 8-16
  • Kabelgatan, Voltgatan, Kristinagatan (södra), Fagerskogsgatan - onsdagar: 8-16
  • Sankt Larsgatan, Kristinagatan (norra) - torsdagar: 8-16

Förbudet att parkera gäller även om helgdagar infaller på dessa dagar.

Du kan parkera gratis i en timme på parkeringen på Stora torget, Kungsgatan mellan Torggatan och Rådmansgatan, Gustaf Adolfs plan och resecentrum. På de kommunala gatorna utanför centrum får du parkera 24 timmar om det inte står något annat på p-skylten. Det gäller även på de kommunala gatorna i Fjärdhundra, Grillby, Hummelsta, Lillkyrka, Skolsta och Örsundsbro.

​Du kan betala med kort, mobiltelefon (SMS park och appen Q-park) eller periodmärke.  Periodmärken ska upphöra och de säljs inte längre. Om du har ett periodmärke du köpt tidigare kan du använda det till och med 28 augusti. Sätt märket på en parkeringsskiva som då blir din biljett på kommunens parkeringsplatser. Se skyltar hur länge du får parkera, tiden gäller även om du har periodmärke.

För att de nya mynten skulle gå att använda i automaterna hade vi behövt bygga om maskinerna. Eftersom betalningen med mynt har minskat i samhället de senaste åren, valde vi att inte fortsätta med det alternativet. Vi satsar i stället på modernare teknik. Det kommer att minska kostnaderna för kommunen. Det är dessutom bättre för miljön.

När belastningen hos bankerna är hög kan det ta ta längre tid att betala med kort. Om det trots flera försök inte går att betala kan du ringa det telefonnummer som står på parkeringsautomaten. Om personen före dig har avbrutit köpet genom att dra ut kortet, behöver parkeringsautomaten tid på sig för att starta om innan du kan köpa biljett.

​Boendeparkeringarna hyrs ut av den hyresvärd eller den bostadsrättsförening som du tillhör. Hör av dig till dem. 

​Du kan få parkeringstillstånd om du har en funktionsnedsättning under minst sex månader. ​Lämna in en ansökan och ett läkarintyg. Vi gör en utredning där vi följer den lagstiftning som finns i Trafikförordningen.  ​I undantagsfall kan du få ett parkeringstillstånd även om du inte själv kör bil. Är du företagare kan du ansöka om nyttoparkeringstillstånd. Fordonet och utrustningen i den ska spela en stor roll för att du ska kunna utföra ditt arbete.

Läs mer om nyttoparkeringstillstånd

Läs mer om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ja från 3 maj 2021 blir det ett nytt system för parkering. Du kan läsa mer om det här: Stadens nya parkeringsmiljö

Om du har fått parkeringsböter beror det på att du har parkerat fel eller inte visat upp att du har betalat för parkeringen. 

En parkeringsbot är antingen en parkeringsanmärkning eller en kontrollavgift. Det står på lappen som du fått på bilen om du fått parkeringsanmärkning eller kontrollavgift.

Om du har fått en parkeringsanmärkning måste du alltid betala innan du överklagar. Vill du överklaga din parkeringsanmärkning gör du det hos polisen i det län som står på parkeringsboten. För att kunna överklaga behöver du ange bevis för att du tycker att parkeringsboten är felaktig.

Om du fått en kontrollavgift kan du överklaga hos parkeringsbolaget som utfärdat avgiften. Då ska du överklaga innan du betalar. Kontaktuppgifter står på lappen med kontrollavgiften.

Har du frågor om parkeringsövervakningen kan du kontakta oss. Våra kontaktuppgifter finns längre ned på sidan.

Kontakta Transportstyrelsen om du har frågor om din felparkeringsavgift.

Fördjupning

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?