Parkeringar och tillstånd

De kommunala parkeringsplatserna är till för alla. Läs på skyltarna var du får stå och vad det kostar. Är du rörelsehindrad eller har en funktionsnedsättning kan du ansöka om parkeringsstillstånd.

­I centrum får du parkera där det finns en parkeringsskylt. Titta på skylten då den visar hur länge du får stå och om du ska betala en avgift. Utanför centrum får du stå på de kommunala gatorna i 24 timmar. Undantaget är om det finns en P-skylt som säger att parkering bara är tillåten mellan vissa klockslag. Privata företag, fastighetsägare och fastighets­bolag har också parkeringsplatser.

Du som är folkbokförd i Enköping och har mycket svårt att gå kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad. I vissa fall kan du få parkeringstillstånd även om du själv inte kör bil.

Har du verksamhet inom Enköping och behöver bilens utrustning på särskilda platser kan du ansöka om nyttoparkeringstillstånd.

Vanliga frågor

​Varför har ni inte myntbetalning?

För att de nya mynten skulle gå att använda i automaterna hade vi behövt bygga om maskinerna. Eftersom betalningen med mynt har minskat i samhället de senaste åren, valde vi att inte fortsätta med det alternativet. Vi satsar i stället på modernare teknik. Det kommer att minska kostnaderna för kommunen. Det är dessutom bättre för miljön.

Vad kostar det att parkera och hur betalar jag?

​Du kan betala med kort, mobiltelefon (sms och app) eller periodmärken. Det är olika avgifter för olika områden.

Periodmärket kan du köpa på Kebab och Grill (Torggrillen) vid Stora torget, ICA Supermarket (Stjärnköp), Coop Forum och ICA Maxi. Det sätter du på din parkeringsskiva som då blir din parkeringsbiljett och gäller som betalning på kommunens parkeringsplatser. Se skyltningen hur länge du får parkera, det gäller även om du köpt periodmärke. Periodmärke gäller inte på parkeringsplatser som tillhör privata företag, fastighetsägare och fastighetsbolag. ​

Med mobiltelefonen kan du betala med SMS park. Om du inte har betalkort eller mobiltelefon finns flera avgiftsfria parkeringar i centrum och strax utanför. Många har också möjlighet att ta bussen till centrum. Mer information om stadstrafiken finns på www.ul.se.

Fördjupning