Skolmat och matsedel
Måltid inom förskola och skola lagas nästan alltid från grunden.
Skolmaten är gratis
I Sverige serveras gratis mat i förskola och skola. Maten som serveras i Enköpings kommunala skolor och förskolor lagas i kommunens egna tillagningskök.
Vårt mål är att skapa matglädje och servera god och näringsriktig mat. Att redan från tidig ålder visa vad som är bra mat är viktigt för att långsiktigt förbättra folkhälsan.
Matsedel
Matsedeln utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer om vad som är bra mat i förskola och skola. Varje kök planerar vilken mat som ska serveras. Eleverna har möjlighet att påverka menyn genom att delta i skolans matråd.
Så planerar och lagar vi maten
På 12 av de 13 kommunala skolorna lagas maten av kockar i det egna köket. En av skolorna får sin mat från Korsängsskolans skolkök. Varje dag serverar vi minst två varmrätter. En av dem är alltid vegetarisk.
All mat lagas så långt det är möjligt från grunden. Till varmrätten serveras
- en stor salladsbuffé
- smörgås
- mjölk.
Vissa skolor bakar också sitt eget bröd.
På kommunens förskolor lagar vi maten på plats eller får maten från ett närliggande skolkök. Våra kockar ansvarar för att barnen får goda och näringsriktiga måltider.
Inköp av råvaror
Alla inköp som vi gör för att laga mat i förskola och skola är styrd av upphandlingar. Då kan vi ställa krav på matens kvalitet och varifrån den kommer. Kraven i upphandlingen styrs av politiska beslut.
Vi köper kött och chark samt mejeriprodukter från lokal leverantör. Övriga råvaror handlar vi från de upphandlade grossisterna.
Vi satsar på klimatsmart mat
Några av de politiska målen handlar om att vi ska ha 25 procent ekologiskt och 75 procent från hållbart fiske. Andelen vegetabilier i maten ska öka. Inköp görs av socialt ansvarsfullt producerade produkter, till exempel kaffe och bananer. Våra inköp ska också göras efter säsong för att minska klimatpåverkan.
Skolmjölksstöd
Vi tar emot skolmjölksstöd. Mjölken är delvis finaniserad av Europeiska garantifonden för jordbruk.