Skolmaten i Enköping

Många skolor och förskolor lagar mat i det egna köket. All mat lagas så långt det är möjligt från grunden.

Maten lagas ofta på skolan

På 12 av de 13 kommunala skolorna lagas maten i det egna köket. Varje dag serverar vi minst två varmrätter. En av dem är alltid vegetarisk.

All mat lagas så långt det är möjligt från grunden. Det gäller till exempel lasagne, grytor, soppor, såser, gratänger och potatismos. Till varmrätten serveras en stor salladsbuffé, knäckebröd, smörgåsmargarin och mjölk. Vissa skolor bakar också sitt eget bröd.

Många förskolor lagar egen mat

På de förskolor som lagar egen mat finns en kock som ansvarar för att barnen får goda och näringsriktiga måltider. De övriga förskolorna får lunch transporterad från en skola eller ett äldreboende i närheten.

De här förskolorna lagar mat själva:

  • Bolmörten
  • Enögla
  • Fannalund
  • Fjärdhundra
  • Gröngarn
  • Gånsta
  • Hummelsta
  • Lärlingen
  • Sagogränd
  • Salnecke
  • Storskogen
  • Åkersberg
  • Örsundsbro

Specialkost

Du ska ansöka om anpassad kost. Det gäller dig eller ditt barn som är allergisk, eller på grund av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras.

Blanketten för anpassad kost

Du ska lämna ansökan till skolköket.

Vegetarisk mat

Vegetarisk mat som innehåller mjölk och ägg serveras varje dag på skolorna.

Mat som är fri från fläsk

Varje dag erbjuds mat fri från fläskkött. Det brukar vara menyns första alternativ som tillagas utan fläsk. 

Halal

För dig som önskar halal hänvisar vi till den vanliga menyn med fisk och vegetariska maträtter.

Inköp av råvaror till skolmaten

Alla inköp som vi gör för att laga skolmaten är styrd av upphandlingar. Då kan vi ställa krav på matens kvalitet och varifrån den kommer. Kraven i upphandlingen styrs av politiska beslut.

Exempel på politiska mål för skolmaten

Vi köper kött och chark, fisk, grönsaker, skafferiprodukter och mejeriprodukter från olika företag. Några av de politiska målen handlar om att vi ska ha 25 procent ekologiskt och 75 procent från hållbart fiske. Vi har också krav på ansvarsfull produktion av vissa utvalda produkter, tex palmolja. Ägg ska komma från frigående höns.· Andelen vegetabilier ska öka, till exempel grönsaker, bönor och linser. Våra inköp ska också göras efter säsong för att minska klimatpåverkan.

Vår mat ska vara fria från transfetter och glutamat. Andelen hel- och halvfabrikat ska minska.