Infor­mation om corona­viruset

Senast uppdaterad: 17 juni 2022, klockan 11.55

Vi följer händelseutvecklingen och har kontakt med ansvariga myndigheter. Här samlar vi information om rekommendationer, vaccination och eventuella anpassningar i våra verksamheter.

Senaste uppdatering­arna

Vaccination mot covid-19

Vaccinationerna mot covid-19 pågår i Uppsala län. Det är Region Uppsala som är ansvarig för att vaccinationerna genomförs.

Råd, rekommenda­tioner och beslut

Nedanför finner du vilka råd, rekommendationer och beslut som gäller för dig i Uppsala län och nationellt. För mer information om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet läs mer på ansvariga myndigheters webbplatser.

Information från säkra källor

Här hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Ansvariga myndigheters webbplatser

Åtgärder inom kommunens verksamheter

Förskola och skola

Enköpings kommunala förskolor och skolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När de flesta restriktioner i samhället lyftes den 9 februari följde skolverksamheterna i Enköpings kommun med. En stegvis återgång mot vardagen ska nu göras, för att balansera den fortsatt stora smittspridningen och sjukfrånvaron.

Nu krävs det inte längre någon testning vid sjukdomssymtom. Från och med den 1 april klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det enda som fortfarande gäller i våra verksamheter är följande:

  • Stanna hemma vid sjukdomssymtom som kan vara coronaviruset och undvik att träffa andra.
  • Om du är vuxen och ovaccinerad bör du undvika trängsel och folksamlingar.

Fortsätt att vaccinera dig om du är över 12 år, eftersom vaccin skyddar bra mot svår sjukdom och död.

Vård och omsorg

De flesta coronarestriktionerna har avvecklats i samhället. I vård- och omsorgsverksamheterna fortsätter vissa smittförebyggande åtgärder att gälla. I takt med att smittspridningen minskar i Uppsala län sker förändringar i vårdens skyddsåtgärder. Vi följer alltid myndigheternas rekommendationer.

Näringsliv och företagare

Många företag i Enköpings kommun har haft en svår situation under coronapandemin. Även om de flesta av coronarestriktionerna hävdes den 9 februari 2022 är läget fortsatt tufft för näringslivet. På Enköpings kommun fortsätter vi att arbeta med åtgärder som kan underlätta företagarnas situation.

Vissa åtgärder kan vi genomföra snabbt och vissa kommer att ta lite längre tid, ofta för att det krävs ett formellt beslut. Vi måste alla ha förståelse för att vi måste anpassa oss till lagar och regler som gäller precis som vanligt.

Other languages

Information about the coronavirus can be found on krisinformation.se and folkhalsomyndigheten.se, in amharic, arabic, dari, english, farsi, finish, french, chinese, kurmanji lulesamiska, meänkieli, davvisámegiela, pashto, polish, roman arli, romani lovari, russian, somali, sorani, spanish, sydsamiska, thai, tigrinya, turkish, german. To translate our web pages, you can use the translate button at the top of the page.

Vaccination against covid-19

Tillgänglig information

Myndigheten för delaktighet har samlat länkar till information om sjukdomen covid-19 och coronaviruset i tillgängliga format. 

Lättläst

Teckenspråk