Stavfel i kod avaktiverade din anonymitet mot Google

På grund av ett stavfel i koden har aktiveringen inte genomförts men problemet är nu åtgärdat.

Enköpings kommun har under en testperiod använt Google Analytics. Det är ett statistikverktyg som bland annat visar hur många som besöker kommunens webbplats samt vilka sidor som är mest besökta.

Statistik för förbättrad service

Genom att titta på vilka sidor besökarna läser kan vi förbättra informationen på vår webbplats för att ge en ännu bättre service till våra kommuninvånare.

Funktion för anonymisering

Vår leverantör Sitevision, som äger plattformen vi har vår webbplats på, aktiverade för en tid sedan en funktion för att anonymisera ip-adresser till Google.

Funktionen gör att de två sista sifforna i din ip-adress maskas, innan adressen skickas till Google via Google Analytics. På det viset blir du en anonym besökare på vår webbplats.

Vi värnar om våra besökares integritet och har aktiverat anonyma ip-adresser.

Stavfel i kod

Sitevision har nu meddelat att ett stavfel i deras funktion har gjort att anonymiseringen inte aktiverats. Det är högst olyckligt, då vi också skrivit på vår webbplats att vi maskar de två sista siffrorna i besökarnas ip-adresser.

Givetvis är det i slutändan kommunen som är ytterst ansvarig för datasäkerheten. Dock var det här inget vi kunde förebygga eller åtgärda, eftersom det var ett mänskligt misstag från vår leverantör som vi inte visste om.

Problemet är nu åtgärdat

Problemet är nu åtgärdat men vi kommer självklart att utvärdera Google Analytics och se om det finns fler säkerhetsbrister som kan dyka upp framöver eller om det finns andra alternativ till statistikverktyg.

Vi kommer också göra en anmälan om denna incident till Integritetsskyddsmyndigheten.