Boende funktions­­ned­sättning

Boende med särskild service där omvårdnad, stöd och service anpassas efter dina behov och resurser.

I ett boende med särskild service ska du kunna leva ett så bra och självständigt liv som möjligt. Det finns två olika slags boenden med särskild service i kommunen: gruppbostad och servicebostad.

Vanliga frågor

Vad är en gruppbostad?

I en gruppbostad har du egen lägenhet eller eget rum som är anpassad efter dina behovmen du har också tillgång till gemensamma utrymmen. Du kan få service och omvårdnad dygnet runt. Här bor personer som har ett stort behov av omsorg och tillsyn större delen av dygnet.

Vad är ett serviceboende?

I ett serviceboende bor du i en egen lägenhet som är anpassad efter dina behov. Du har tillgång till gemensam service, larm och socialt stöd av personal. Det finns oftast flera servicebostäder i samma hus eller i närheten.

Vad kostar grupp- och servicebostad?

​Du betalar hyra, förbrukningsel och dina egna matkostnader.

Kan jag få hjälp att lösa mitt bekymmer som påverkar andra?

Ja, kommunens nätverkslag kan hjälpa dig att kalla till ett nätverksmöte. Om du har bekymmer kan flera personer i din närhet bli inblandade och berörda på olika sätt.

Om Nätverkslaget och hur du kontaktar oss

Kan jag hjälpa närstående som inte själva kan söka hjälp?

Sedan 2017 gäller anhörigbehörighet. Det innebär att du som anhörig kan företräda en familjemedlem. Du kan till exempel ansöka om bidrag, betala räkningar eller kontakta en biståndshandläggare för att ansöka om hjälp och stöd för din närstående.

Läs mer om anhörigbehörighet här.

Fördjupning

Relaterade sidor

Externa webbplatser

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?

Relaterade ämnen