Om­­vård­nads­­boende

När dina behov av vård och omsorg ökar eller när du inte längre känner dig trygg hemma kan omvårdnads­boende vara ett alternativ.

Särskilt boende är en boende- och vård­form där du får service, omvårdnad och tillsyn dygnet runt. I Enköping finns ett flertal boenden i olika delar av kommunen. Du kan ansöka om boende och om du bedöms vara i behov av att flytta får du en plats.

Alla boenden har gemensam matsal där det serveras frukost, lunch, middag samt kaffe och mellanmål. Har du behov av särskild kost ordnas det.

Vanliga frågor

​Vill du ställa dig i kö för ett boende för 65+ vänder du dig till Enköpings hyresboestäder (EHB) och deras kösystem. Du når dem på telefon: 0171-62 58 20. Du kan också vända dig till Uppsala bostadsförmedling, växel 018-727 00 00.

​På ett omvårdnadsboende har du ett eget hyreskontrakt och betalar den hyra som är aktuell för just din lägenhet. Hyran betalas i förskott på en särskild faktura. Vänd dig till samhällsbyggnadsförvaltningen om du har frågor som gäller hyran, kontrakt eller uppsägning av lägenheten.

​På ett omvårdnadsboende har du ett eget hyreskontrakt och betalar den hyra som är aktuell för just din lägenhet. Hyran betalas i förskott på en särskild faktura. Vänd dig till samhällsbyggnadsförvaltningen om du har frågor som gäller hyran, kontrakt eller uppsägning av lägenheten.

Kontakta kontaktcenter för att höra vad som gäller för dig. Telefonnummer: 0171-62 50 00

Maten lagas till största delen av kommunens måltidsservice. Maten lagas i köken på Liljegården, Trögdshemmet, Westerlundskas kök, Åsundagården, Åkersberg och Fjärdhundraskolan. Maten till de kommunala boendena lagas så långt som möjligt från grunden. Är du intresserad av ett enskilt boende kan du kontakta dem för att få reda på vem som lagar deras mat. Den som har bedömts behöva bo på ett omvårdnadsboende får ett matabonnemang.​ På en del boenden för funktionsnedsättning lagar de boende och personalen ibland maten tillsammans.

Menyn på boendena anpassas efter säsong. Vi försöker också varva traditionell husmanskost med lite modernare rätter.

​Prata med personalen på din avdelning om du behöver speciell mat. ​Det finns mat med mjukare konsistens som är bra om man har svårt att svälja.

​Javisst! Liljegårdens restaurang är öppna för allmänheten. Liljegården har lunchöppet 11.30–13.00.

​Sedan 2017 gäller anhörigbehörighet. Det innebär att du som anhörig kan företräda en familjemedlem. Du kan till exempel ansöka om bidrag, betala räkningar eller kontakta en biståndshandläggare för att ansöka om hjälp och stöd för din närstående.

Läs mer om anhörigbehörighet här

Ja, kommunens nätverkslag kan hjälpa dig att kalla till ett nätverksmöte. Om du har bekymmer kan flera personer i din närhet bli inblandade och berörda på olika sätt.

Om Nätverkslaget och hur du kontaktar oss

Fördjupning

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?

Relaterade ämnen