Slottssafari i Enköping
Besök de fascinerande slotten omkring Enköping och se vilket som blir din favorit.
Foto: Thomas Henrikson
Salnecke slott
Salnecke slott är en hög vitputsad byggnad med ett osedvanligt brant tak. Det är ett mycket välbevarat slott från tidigt 1600-tal. Du som är lite äldre kanske kommer ihåg TV-serien Selambs från 1979, som spelades in vid Salnecke.
Ekolsunds slott med park, arboretum och värdshus
Ekolsunds slott var Gustav III:s favoritslott medan han var kronprins. Här levdes ett glättigt umgängesliv med storslagna fester, tornerspel och teatrar. Slottet är omgivet av en ståtlig park med bland annat fjorton alléer! Där finns också ett av Sveriges största arboretum, det vill säga en vetenskapligt ordnad trädpark med runt 160 olika trädarter. Slottet är konferens- och festanläggning, men du är välkommen att vandra runt i parken på egen hand.
Om du tycker att slottet ser bekant ut, kan det bero på att det varit spelplats för flera tv-serier och filmer de senaste åren. Ekolsunds värdshus ligger väl synligt invid väg 263. Det uppfördes på 1770-talet på initiativ av Gustav III och var förutom mat- och övernattningsställe även poststation.
Grönsöö slott
Idag ligger Grönsöö slott en bra bit från de stora vägarna, men förr i tiden var det tvärtom. Mälaren var den bästa och snabbaste färdvägen och kontakten med både Stockholm och Uppsala var tät. Sjöledes är det bara fyra mil till centrala Stockholm och den sträckan tog ungefär tre och en halv timme med ångbåt.
Slottet byggdes i början av 1600-talet av riksrådet Johan Skytte. Han var lärare till prinsen, den blivande Gustav II Adolf, och ville ha ett ståndsmässigt hem. Då hade slottet flera torn och andra praktfulla utsmyckningar, men de revs på 1700-talet och slottet fick det utseende det har idag. På Grönsöö kan du flanera runt i parken, fika i Bränneriet, titta på utställningar i Vagnstallet eller gå på guidad tur i slottet. Du kan också följa en naturstig till fina badklippor med vidsträckt utsikt över Grönsöfjärden, där chanserna är goda att du upptäcker en örn eller fiskgjuse.
Slottsparken är öppen för besök alla dagar. Här finns en av Europas äldsta lindar som planterades redan 1623, för snart fyrahundra år sedan! Alléer, hamlade träd och slingrande gångar ger parken en speciell framtoning, där man kan avläsa olika tidsepokers trädgårdsideal. Nere vid stranden syns en liten märklig byggnad ute i vattnet. Det är Snäckhuset som byggdes 1786. Inuti är huset helt täckt med snäckor och mineraler från Ostasien och mitt i taket hänger en torkad sköldpadda. Snäckhuset uppfördes som en parkdekoration, där de flanerande gästerna skulle kunna gå in och förundra sig över de exotiska kuriositeterna.
På andra sidan sundet ligger en stenbyggnad som liknar skånska Glimmingehus. Det är Utöhus, som ligger på Arnö. Huset byggdes på medeltiden, men trappgavlarna som gör att det ser så typiskt medeltida ut, kom faktiskt inte till förrän i slutet av 1700-talet! Det gjordes för att man ville skapa en vacker och spännande utsikt från slottsparken och då var ett medeltida kloster en lämplig vy. På Grönsöö odlas det äpplen. Varje år i oktober är det äppelmarknad då besökarna kan köpa med sig lådor av välsmakande Gravensteiner, Signe Tillisch och Åkerö.
Gröna, sköna Haga slott
På Haga Slott i Enköping står hållbarhet i alla aspekter i centrum. Närproducerad mat, grönska och växtlighet både inom- och utomhus skapar en hållbar miljö där tankar och idéer får näring. Det gamla slottet är inrett på ett varmt och ombonat sätt.
Haga Slott är beläget ett stenkast från Enköping och från Stockholm tar det mindre än en timma att ta sig hit. Slottet drivs av stiftelsen Lyckorna som vill bevara kulthistoriska fastigheter för allmänheten och stötta vetenskapligt grundad forskning och utveckling inom hållbar energi.
Haga Slott har en lång historia. Slottet stod klart 1670 men de gamla källarvalven är från 1400-talet. Det är ett slott man värnar om men som ska kännas välkomnande och öppet. Med möbler och inredning vill man komma bort från den lite stela och högtravande miljö ett gammalt slott kan ha. Här ska det kännas varmt och ombonat och fåtöljerna bjuda in till att man kryper upp i dem.
Det serveras också mat på Haga Slott. Lokala producenter står för råvarorna och menyerna bestäms vecka för vecka utifrån vad som finns att tillgå. Slottet är certifierade med ”Green Key” som även har social hållbarhet som ett certifieringskrav.
På Haga Slott finns 18 konferensrum och 83 gästrum med totalt 150 bäddar. Slottet har fyra flyglar och ett stall, och i dessa hittar man övriga konferenslokaler. I Stallet ligger de största lokalerna och här finns också en stor lobby för både mingel, utställningar eller minimässor. Haga Slott har också en vinkällare och kan bland annat ståta med en egen exklusiv champagne.
Haga ekbackar
Kring slott och herrgårdar finns ofta vackra skogar som idag uppskattas för sina grova ekar, lövskogen med rikblommande vårflora och inte minst för den biologiska mångfalden. Herrgårdslandskapets ekhagar avverkades inte lika intensivt som böndernas skogsbackar, därför har vi nu flera hundra år senare många ädellövskogar runt de gamla säterierna.
Så är det söder om Haga slott, i det område som är naturreservatet Haga ekbackar. Här hittar du ståtliga ekar, frodiga hassellundar, rik vårblomning och en sjöglimt då och då. Du kan vandra runt reservatet på Ekstigen med ett antal informativa skyltar om detta ädla träd. De strövvänliga backarna ligger på lagom cykelavstånd från Enköping. Du tar först cykelvägen till Haga slott och fortsätter sedan på en lågtrafikerad grusväg fram till reservatet. De bilburna når reservatet via väg 55.