Fordons- och transport­programmet

Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med olika fordon och transporter eller med godshantering. Välj vägen mot framtidsjobben du också!

Foto på elev på fordons- och transportprogrammet som meckar.

Teori och praktik

Hos oss får du en chans att utvecklas. Utbildningen ger dig både ett rejält teoretiskt kunnande och praktiska kunskaper inom många spännande områden. En god grund om du vill utbilda dig vidare i framtiden.

Programmet ger dig en bred teknisk utbildning där du får arbeta med modern och tekniskt avancerad utrustning. Utbildningen förbereder dig för arbete inom följande yrkesområden: personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, bilskadereparatör eller fordonslackerare.

Utlandspraktik

Under utbildningen finns möjlighet till praktik på företag i till exempel Tyskland, England och flera andra europeiska länder.

Förfrågan till verkstad

Personbil

Telefonnummer: 0171-62 54 95

Lastbil och maskin

Telefonnummer: 0171-62 54 94

Kaross

Telefonnummer: 0171-62 54 97

Lack

Telefonnummer: 0171-62 54 98

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Inriktningar för fordons- och transport­programmet

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Karosseri och lackering

Inriktningen ger dig kunskaper i lackering av fordon samt diagnostik och reparation av karosserier. Billackerare och bilskadereparatör är exempel på yrkesutgångar.

Lastbil och mobila maskiner

Här kan du välja att utbilda dig till maskinmekaniker eller lastbilsmekaniker. Du får kunskaper i diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner.

Personbil

Genom den här inriktningen får du kunskaper i diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Personbilsmekaniker är ett exempel på en yrkesutgång.

Poängplan

År 2024-2027

År 2023-2026

År 2022-2025

År 2021-2024

Elever berättar om programmet

Foto på en elev i verkstad.

Jamal El Barakeh på fordons- och transportprogrammet.

Hur är det att vara elev på fordons- och transportsprogrammet?

– Det är en ära! Jag har fått mycket kunskap och lärarna kan väldigt mycket, jag har kul och många snälla vänner. Vi har ganska lugna dagar men vi har alltid jobb att göra varje dag.

Vad har du lärt dig på programmet?

– Jag går inriktning personbil. Vi får dagligen in personbilar med olika fel som vi ska jobba med och då lär vi oss olika moment.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag kommer att jobba med bilar i framtiden och vill läsa flera kurser efter min utbildning är slut. Jag vill lära mig mer om elbilar och optimering – drömmen är att specialisera mig på ett visst bilmärke.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Det finns många skillnader. På gymnasiet går man den linje man är intresserad av, här studerar man till ett yrke. Grundskolan är mer allmän. Det är viktigt att kämpa på hela tiden och göra sitt bästa så man inte missar något. Efter en avslutad kurs får man betyg och det är inget man kan komplettera.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Det första och viktigaste: vad är du intresserade av? Välj inte samma program som dina kompisar om du är osäker, då kommer du inte vara motiverad. Om du vill gå fordons- och transportprogrammet så krävs det ett intresse och vilja till att arbeta. Det är ett omfattande program med stora möjligheter, ta vara på din tid här hos oss, säger Jamal.