Till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer om de cookies vi använder och hur du hanterar dem.

Westerlundska gymnasiet

Jag vill bli elev

Ansök

Viktiga händelser

Våra idrottsutbildningar

NIU-fotboll

LIU-fotboll

LIU/LIP-ishockey

LIU-handboll

Intervju | Nyfiken på

Våra program

Barn och fritid

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på barn- och fritidsprogrammet

Poängplan

Bygg och anläggning

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på bygg- och anläggningsprogrammet

Poängplan

Ekonomi

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på ekonomiprogrammet

Poängplan

El och energi

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på el- och energiprogrammet

Poängplan el- och energiprogrammet

Estet musik

Nyfiken på estetiska programmet

Poängplan

Profiler

Fordon och transport

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på fordons- och transportprogrammet

Poängplan

Handel och administration

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på handels- och administrationsprogrammet

Poängplan

Introduktion

Nyfiken på introduktionsprogrammen

Våra introduktionsprogram

Naturvetenskap

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på naturvetenskaps-programmet

Poängplan

Restaurang och livsmedel

Nyfiken på restaurang- och livsmedelsprogrammet

Poängplan

Samhällsvetenskap

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på samhällsvetenskaps-programmet

Poängplan

Teknik

Inriktningar och ämnen

Nyfiken på teknikprogrammet

Poängplan

Vård och omsorg

Nyfiken på vård- och omsorgsprogrammet

Poängplan

Öppet hus

Jag är elev

Bibliotek

Bibliotekets trivsel- och låneregler

Bibliotekskataloger

Databaser

E-böcker

Informationssökning

Lästips

Blanketter

Elevhälsa

Elevinflytande

Elevresor

Frånvaro

Lärplattform

Läsårstider och lov

Omdömen

Pedagogiskt stöd

Prövningar

Restaurang Westerlund

Sjukanmälan

Studie- och yrkesvägledning

Särskola

Individuella program

Föräldrasamverkan

In- och utskolning

Nationella programmens ledord

Nationella program

Poängplan

Om oss

Nyheter

Styrdokument

Försäkring

Ung Företagsamhet (UF)

Årets UF-företag

Kontakt

Enköpings kommun, till startsidan

Skriv ut

Lyssna

Westerlundska gymnasiet
  • Jag vill bli elev
  • Jag är elev
  • Särskola
  • Om oss
  • Kontakt
  • Barn och fritid

  • Bygg och anläggning

  • Ekonomi

  • El och energi

  • Estet musik

  • Fordon och transport

  • Handel och administration

  • Introduktion

  • Naturvetenskap

  • Restaurang och livsmedel

    • Nyfiken på restaurang- och livsmedelsprogrammet

    • Poängplan

  • Samhällsvetenskap

  • Teknik

  • Vård och omsorg

  • Westerlundska gymnasiet

  •  / Jag vill bli elev

  •  / Våra program

  •  /  Restaurang och livsmedel

17 april 2021

Restaurang och livsmedel

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller i butik.

Foto på en elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet står i ett restaurangkök och lagar köttbullar.

I Sverige serveras varje dag cirka 5,5 miljoner mål mat utanför hemmen. Det handlar till exempel om restauranger, hotell, skolor, arbetsplatser, sjukhus, tåg, passagerarfartyg eller genom catering. Varje måltid, varje rätt, har färdigställts av restaurang- och storkökspersonal på olika nivåer. Restaurangbranschen är i ständig utveckling vilket gör att kompetent personal alltid eftersöks. Branschen spelar också en betydande roll inom turistnäringen.

En uppskattad utbildning

Westerlundskas restaurang- och livsmedelsprogram har ett mycket gott rykte ute i landet. Här får du lära dig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. Du får vidare lära dig handgreppen i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att matgästerna ska bli nöjda.

Restaurangen blir ditt klassrum

Speciellt för programmet är att nästan all undervisning, även de gymnasiegemensamma ämnena, bedrivs i anslutning till programmets egen restaurang, Novisen. Besök gärna vår webbplats: enkoping.se/novisen.

Att tänka på

Det är viktigt att du har intresse för matlagning och en vilja att samarbeta

Eleverna gör praktik minst 15 veckor. För de som vill kan vi hjälpa till att anordna praktik utomlands.

Det är bra om du gillar ett högt tempo, fart och fläkt.

Du ska tycka om människor och vilja lära dig att ge service på bästa sätt.

Vår inriktning

På restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder vi inriktningen kök och servering. Här får du kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Arbetsplatsförlagt lärande

Hos oss får du långa perioder av arbetsplatsförlagt lärande, främst i årskurs 3. Därmed ges du goda möjligheter att praktisera på annan ort i Sverige, eller till och med utomlands.

Kontakt

Programmets kontaktuppgifter

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

  • Du är här: Westerlundska gymnasiet

  •  / Jag vill bli elev

  •  / Våra program

  •  /  Restaurang och livsmedel

Kontakt

Adress: Sandbrogatan 2
Telefon: 0171-62 55 60
E-post: wgy.info@enkoping.se

Fler kontaktupgifter

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information

Förskola och skola i Enköpings kommun

Innehåll på webbplatsen A-Ö

Tillgänglighetsredogörelse